Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН щодо розслідування хіматак у Сирії
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН щодо розслідування хіматак у Сирії

Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН щодо розслідування хіматак у Сирії
Джерело:  TIME

Росія ветувала резолюцію Ради безпеки ООН, яка передбачала розширення міжнародного розслідування використання хімічної зброї у Сирії.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на TIME.

Кремль вже вдесяте від початку конфлікту в Сирії скористався правом вето в ООН, аби підтримати свого союзника. Представник Сполучених Штатів в ООН, Ніккі Гейлі, звинуватила Росію у підриві здатності Ради безпеки запобігати майбутнім хімічним нападам.

Представник РФ відкинув критику. Спільний механізм розслідування (СМР) було запроваджено у 2015 році, щоб встановити відповідального за застосування хімічної зброї. Це є єдиною офіційною місією, яка розслідує хімічні атаки у Сирії.

Росія жорстко розкритикувала місію після того, як розслідування звинуватило сирійську владу у застосуванні смертельного нервово-паралітичного газу у місті Хан Шейхун у квітні. Сирія заперечує застосування забороненої хімічної зброї.

Ніккі Гейлі назвала останнє вето РФ "болючим ударом".

"Росія знищила механізм розслідування, який мав потужну підтримку Ради безпеки, позбавляючи нас можливості встановити відповідальних за напад, Росія підриває нашу здатність запобігти наступним нападам", - заявила представник США в ООН.

Рада безпеки відхилила запропоновану Москвою резолюцію, яка розширювала повноваження розслідування, але водночас передбачала і зміни у складі членів місії. Крім того, проект резолюції передбачав, що висновки щодо подій у Хан Шейхуні не мають братися до уваги.

Читайте також: США перехопили розмови військових Асада про хіматаку в Сирії

Представник Росії Василь Небензя звинуватив країни Заходу у саботажі розслідування.

"Деякі члени Ради безпеки відмовилися підтримувати наш проект резолюції, і тепер повна відповідальність за зрив роботи СМР лежить на них. Це ще раз підтверджує, що антидамаскська лихоманка є єдиним пріоритетом для них, і що вони маніпулювали місією у своїх власних інтересах", - заявив він.

Японія пізніше подала новий проект резолюції, згідно якого варто подовжити мандат місії на 30 днів, тоді як запропонований США і заветований Росією проект передбачав подовження розслідування на рік. Очікується, що голосування за новий проект пізніше 17 листопада.

Нагадаємо, право вето у Радбезі ООН мають Росія, Британія, Китай, Франція і США.

Під час атаки у Хан Шейхуні у квітні 2017 загинули понад 80 людей. Ця атака також стала приводом для американських ракетних ударів по сирійській авіабазі.

Як повідомляв ONLINE.UA, у жовтні Російська Федерація в черговий раз ветувала резолюцію Ради безпеки ООН про продовження розслідування хімічних атак в Сирії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?