Верховна Рада схвалила законопроект медичної реформи
Категорія
Політика
Дата публікації

Верховна Рада схвалила законопроект медичної реформи

Верховна Рада схвалила законопроект медичної реформи

Сьогодні, 19 жовтня, Верховна Рада України схвалила реформу медицини, яка передбачає зміну системи фінансування медреформи, ініційовану Міністерством охорони здоров'я. "За" законопроект "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів" (№6327) у другому читанні та в цілому проголосували 240 нардепів.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Дзеркало тижня".

Під час другого слухання в проект закону, який в першому читані прийняли 8 червня, внесли майже 900 поправок.

Зокрема в проект реформи були внесені такі зміни, що впливають на суть реформи:

1. вилучені положення про запровадження міжнародних настанов шляхом визнання їх джерел;

2. виключено можливість фінансування первинної ланки через механізм субвенції;

3. вилучено поняття про співоплату за медичні послуги. Тобто передбачається надання тільки тих послуг, які держава покриває на 100% (зелений список), і послуг, які пацієнт повністю оплачує (червоний список).

Програма держгарантій, передбачена прийнятим проекту закону, визначатиме перелік і обсяг медпослуг і лікарських засобів, оплату яких гарантуватиме держава за рахунок коштів Держбюджету.

Медреформою передбачено: програму буде розробляти МОЗ за погодженням з Мінфіну. А стверджувати її буде Верховна Рада в складі закону про Державний бюджет на відповідний рік.

Відповідно до прийнятого законопроекту, не менше 5% ВВП в Державному бюджеті потрібно буде виділяти на реалізацію програм медгарантій. Витрати на програму будуть захищеними статтями видатків бюджету.

Закон має вступити в силу через місяць із дня його публікації і вводиться в дію з 1 січня 2018 року поетапно.

Читайте також: Супрун розповіла, що буде з непотрібними лікарнями після медреформи

Згідно з прикінцевими та перехідними положеннями проекту закону, з 1 січня 2018 року буде запущена програма Медгарант для первинної медицини. Впродовж 2018-2019 років такий підхід буде поступово введений для інших видів медичної допомоги, зокрема через реалізацію пілотних проектів для відповідних видів медпослуг.

Законом передбачається, що з 1 січня 2020 року такий підхід буде здійснюватися за всіма видами меддопомоги.

Крім того, зміни до законодавства передбачають, що буде створений новий центральний орган виконавчої влади, який буде займатися організацією фінансування надання медичних послуг та лікарських засобів.

Національна служба здоров'я буде замовником медпослуг за програмою Медгарант. Вона ж буде реалізовувати держполітику в сфері фінансових гарантій медичного обслуговування населення за програмою медгарантій. Вона також буде забезпечувати функціонування електронної системи охорони здоров'я, створення якої також передбачене в цьому законопроекті.

Згідно з прийнятим законопроектом, для всієї території України будуть встановлені єдині тарифи оплати медпослуг і препаратів, які будуть надаватися за програмою медгарантій. Отримувати оплату за медобслуговування пацієнтів будуть заклади охорони здоров'я та фізичні особи, які укладуть відповідні договори з Нацслужбою здоров'я.

Як повідомляв ONLINE.UA, 19 жовтня крім ухвалення медичної реформи парламент має направити до Конституційного суду законопроекти щодо скасування депутатської недоторканності і розглянути виборчу реформу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?