Що приховує Путін під військовими навчаннями в Білорусі?
Категорія
Світ
Дата публікації

Що приховує Путін під військовими навчаннями в Білорусі?

Що приховує Путін під військовими навчаннями в Білорусі?

З 15 серпня російські війська починають прибувати в Білорусь в рамках підготовки до майбутніх масових військових навчань «Захід-2017» (це спільні стратегічні навчання Збройних сил РФ і Республіки Білорусь - ред.), які заплановані на період з 14 по 20 вересня 2017 року. Цей факт послужив причиною занепокоєння деяких країн-сусідів у східній Європі, так як навчання можуть бути прикриттям для довгострокової присутності російських військ.

Про це пише у своєму матеріалі Newsweek, переклад якого зробив ONLINE.UA.

Читайте також: Полторак назвав нову загрозу Україні з боку Путіна

Незважаючи на те, що Москва неодноразово запевняла конкурентів про те, що військові маневри, які відбудуться в наступному місяці, несуть виключно оборонний характер, критики в Білорусі приєдналися до ряду інших країн, висловлюючи стурбованість з приводу довгострокових цілей президента Володимира Путіна. В рамках навчань «Захід-2017» офіційно будуть задіяні 12 700 російських солдатів на західному фланзі Росії, а також в Білорусі, яка є традиційним союзником Кремля. Путін надав інформацію про війська і запросив іноземних спостерігачів, в тому числі з тих країн Балтії, які стурбовані нинішнім становищем, але дехто в Білорусі, як і раніше побоюється стратегії російського лідера.

«Він доведе цю ситуацію до того, що сталося в Україні», - сказав пенсіонер і один з учасників протесту Олександр Кончес для «The New York Times Sunday». «Подивіться, хто вийшов - пенсіонери, робітники, прості люди».

З тих пір, як в 2014 році Росія анексувала територію Криму, країни-сусіди прагнули підвищити свій захист від агресивних російських військових і політичних дій в регіоні. У 2015 році США призначили чотири багатонаціональні бойові групи в Польщі та країнах Балтії, для зміцнення військової інфраструктури НАТО на російському кордоні. Москва стверджує, що НАТО намагається ізолювати Росію і поліпшити свої оборонні позиції. НАТО і Росія беруть участь в гонці озброєнь, включаючи серії двосторонніх військових навчань.

Навчання «Захід» проходять кожні чотири роки протягом десятиліть, і, незважаючи на наростаючу напруженість у відносинах між Росією і Заходом, ніщо, схоже, не може перешкодити проведенню навчань. Раніше, російські ЗМІ розміщували інформацію про те, що кількість військовослужбовців в Росії сягає 100 тис. Маргарет Клейн з Німецького інституту міжнародних відносин і міжнародної безпеки повідомила німецькому виданню Deutsche Welle, що ця цифра може означати масштабнішу підготовку Росії до майбутніх навчань.

Ходили і інші чутки з приводу намірів Росії. Численні західні ЗМІ повідомляли, що навчання «Захід» в 2009 році завершилися симуляцією ядерної зброї в Польщі, але, згідно з CNN, не було виявлено ніяких прямих доказів цього (навчання «Захід-2009» викликали чимале занепокоєння в Польщі. Місцеві ЗМІ повідомляли, що в ході маневрів відпрацьовувався не тільки захист майбутнього газопроводу Північний потік, але й наступальна висадка військ на польських берегах, а також використання літаків для перевезення ядерної зброї - ред.). Дехто також припускає, що навчання 2009 року було прикриттям для посилених військових дій у сусідній Грузії, а наступні вчення в 2013 році були розроблені для підготовки до військових дій в Україні в 2014 році. Деякі відомі противники Москви висловили думку. Так, колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі поділився своїм аналізом даної ситуації.

«Я вважаю, що неминуча загроза (з боку Росії) спрямована на Білорусь, тому що я думаю, що частина військовослужбовців та обладнання залишиться в Білорусі після навчань», - сказав Саакашвілі для Радіо Свобода.

«Малоймовірно, що вони будуть робити що-небудь під час навчань, але після них, можна очікувати будь-якого трюку. Я думаю, що вони розглядають можливість повної окупації Білорусі і, можливо, анексію цієї країни. Це стало б ще одною великою кризою в регіоні».

Росія заперечує будь-які теорії про те, що вона може бути небезпечною для суверенітету Білорусі, так як Олександр Лукашенко був прихильником Кремля, з тих пір, як став першим пострадянським президентом країни в 1994 році. Перед початком програми «Захід-2017» Росія і Білорусь будуть проводити командні військові навчання з понеділка по п'ятницю, Білоруське телеграфне агентство цитує Міністерство оборони країни.

Як раніше повідомляв ONLINE.UA, ФСБ РФ планує теракти та вбивства державних діячів в Україні - СБУ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?