Війна на Донбасі: в Україні розповіли, якої зброї зараз не вистачає
Категорія
Події
Дата публікації

Війна на Донбасі: в Україні розповіли, якої зброї зараз не вистачає

Війна на Донбасі: в Україні розповіли, якої зброї зараз не вистачає
Джерело:  online.ua

Українським військовим, які воюють в зоні АТО на Донбасі, зараз потрібні прилади нічного бачення, тепловізори, безпілотники, засоби зв'язку, машини й нові міномети.
Про це в інтерв'ю ONLINE.UA сказав волонтер, засновник фонду "Повернись живим" Віталій Дейнега.
"Насправді, те, про що у нас зараз кричать, як про перемогу — це все ще далеко довоєнні розробки. Оці всі ракети "Ольха", оці нові високоточні ракети для "Смерча", які самі підправляються під координати, ПТУРи нові — це все було придумано раніше, не під час війни. Просто люди підняли розробки з архівів і запустили. Питання в тому, що нова війна вимагає зараз не автоматів, а безпілотників, тепловізорів, засобів зв’язку, високоточної зброї, крилатих ракет... Якісь розробки є, над якимись ще треба працювати", - сказав він.
Волонтер розповів, чого не вистачає українській армії.
"Але є проблема. От є у нас танк "Оплот" — один з найкращих у світі. Ціна на "Оплот" і на "Абрамс" (танк США — ред.) не сильно відрізняється. Але українській армії він не по кишені. Тому відновлюємо Т-64 й далі. Нам потрібні приціли. На СВД приціли старі, чотирьохкратні. Це — трошки краще від бінокля в театрі. Чи зможеш ти попасти на 600 метрів? А хлопці попадають. Але значно краще вони попадають з прицілом 12-ти, 20-тикратним. То чому б виробництво таких прицілів не налагодити в рамках армії?", - вважає Дейнега.
Читайте також: Без мобілізації Україні не обійтися, а ми прозріємо від того, наскільки дорога штука війна - волонтер Віталій Дейнега
"Так що армії потрібні прилади нічного бачення, тепловізори, безпілотники, засоби зв’язку, машини і навіть міномети. Наші вже зношуються, бачиш, доводиться починати купувати вже. Чому Полторак не має вибору з п’яти різних мінометів під одну й ту саму міну? І не вибирає між цим, дешевшим, але трохи гіршим, і цим — дорожчим і відносно кращим? Перед ним не стоїть вибір: купити менше кращих чи більше гірших. Бо у нас є лише один міномет. І ми його лаємо, але будемо, проклинаючи, купувати. Знаєш, як кажуть — плачУ і плАчу", - додав він.
За його словами, проблемою є те, що державна корпорація "Укроборонпром" є закритою структурою.
"Питання в тому, що "Укроборонпром" — дуже закрита структура, яка конкретно має справу і з баблом, і з технікою, яку можна відновлювати. Та багато з чим. Фактично, Міноборони всі закупівлі озброєнь може тільки через "Укроборонпром" робити. І звідси ми маємо і міномети "Молот", звідси ми маємо і ринок озброєнь, до якого має доступ тільки дуже вузьке коло фірм. У нас, якщо ми купуємо за кордоном, наприклад, якусь зброю або патрони — проблем нема. Вони виставили інвойс, ми його оплатили — отримали патрони. А що, якщо хтось захоче виробляти патрони тут? От чому досі нема жодного патронного заводу в Україні?", - запитує волонтер.
Він додав, що в Україні не збудували жодного патронного заводу.
"Луганський розбомбили, тому що він не нам би патрони робив, а нічого нового не зробили. У нас нема своїх грошей, нема своїх інвестицій. А яка нормальна фірма, який нормальний інвестор зайде сюди це робити, якщо він знає, що потім упреться в "Укроборонпром", в отаку кіпу дозволів і в неминуче ручне прийняття рішень? Тобто, цей ринок є абсолютно неконкурентним, абсолютно закритим. І якщо завод "Маяк" — єдиний, хто може виробляти у нас міномети, — скаже, що міномет "Молот" буде коштувати півмільйона — значить, він буде коштувати півмільйона. Скаже мільйон — значить, буде мільйон. І ніхто йому нічого не може зробити. Бо нема конкуренції. А поки нема конкуренції — доти буде корупція", - упевнений Дейнега.
За словами волонтера, неринкові умови, відсутність конкуренції породжують корупцію і завищені ціни, а ринкових умов на ринку озброєнь в Україні немає. "Тому подобається Міноборони міномет "Молот" або не подобається - вони змушені його купувати. Тому що нічого іншого немає".
Він розповів про міномет "Молот", про який є різні відгуки.
"Він дуже сирий, зроблений людьми, які на цьому не дуже розуміються. Його за пару років, я думаю, доточать — і буде непоганий. Гірший, ніж радянський 120-мм міномет, але відносно непоганий. Чимось кращий, чимось гірший, але десь того ж рівня, або трохи нижче. Зараз же в ньому є конструктивні недоліки, які призводять навіть до людських втрат з нашого боку", - зазначив Дейнега.


Волонтер додав, що даних по цих втратах немає.
"Можна спробувати загуглити кількість людей, які від нього загинули. Я думаю, кілька десь є. Питання в тому, що "Маяк", який виготовляє міномети, — це все одно, що завод "Богдан", який візьметься виробляти "Хаммери". Або давай про інше поговоримо. Наші спробували зробити оці "Спартани", "Козаки" — оці джипи типу броньовані. По факту, перший час вони дуже сильно ламалися, в них підвіска була не розрахована, і колеса відривало на бездоріжжі. З часом вони стали кращі. Те саме буде і з мінометом", - вважає він.
Більше  читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: "Укроборонпром" створив Янукович, щоб тирити гроші, при Порошенко підхід не змінився - волонтер Віталій Дейнега.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?