Путін розриває Європу по швах - західні ЗМІ
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін розриває Європу по швах - західні ЗМІ

Путін розриває Європу по швах - західні ЗМІ
Джерело:  Bloomberg

Це був злочин, який висушує душу, групове згвалтування 13-річної етнічної росіянки трьома іммігрантами в Німеччині. Перші повідомлення активізували російську діаспору, в результаті чого десятки тисяч вийшли на вулиці в знак протесту проти політики відкритих дверей канцлера країни Ангели Меркель. Біда в тому, що нападу не було. Це була просто підліткова байка, швидко прийшла до висновку поліція.

Журналісти Bloomberg в своїй статті "Від звинувачень в згвалтуванні до Брекзіта, машина Путіна розриває Європу по швах", переклад якої зробив ONLINE.UA, розповідають про те, як президент Росії Володимир Путін використовує пропагандистську машину і фінансову підтримку для розвалу Європи і зміцнення своїх позіцій.

Німецькі чиновники кажуть, що суперечлива ситуація - відома як «справа дівчинки Лізи» - була створена пропагандистською машиною президента Володимира Путіна, щоб підірвати репутацію Меркель напередодні регіональних виборів минулого місяця, що призвело до щемливої ​​втрат для її партії. Занепокоєння в даний час в Берліні, Брюсселі і за його межами, що з наближенням історичним референдумом в Британії з питання членства в Європейському союзі і національними виборами у Франції і Німеччині в наступному році, Путін активізує зусилля, щоб розділити блок з 28-ми країн-членів.

«Росія починає озброєння виборчих процесів в Європі, - сказав Йорг Форбріг, старший директор програми Німецького фонду Маршалла США в Берліні. - Справа дівчинки Лізи була справжнім одкровенням».

Охоплення Кремля

Мобілізація в Німеччині показує ступінь охоплення Кремлем політичної роботи найбільшої економіки Європи, яка виходить далеко за рамки політики частих залякувань з боку його англомовної медіа зброї - телемовлення RT і служби новин Sputnik.

Міністр закордонних справ Путіна, Сергій Лавров, виступив на дипломатичній конвенції в кінці січня, щоб звинуватити Німеччину в приховуванні справи дівчинки Лізи. Це обурило уряд Меркель, спонукало колегу Лаврова виступити з рідкісним особистим засудженням, і привело до того, що канцелярія видала службі зовнішньої розвідки Німеччини указ розслідувати роль Кремля у скандалі, сказали чиновники в Берліні.

Німеччина вже має спеціальний підрозділ, у завдання якого входить протидія російській дезінформації, і воно працює з припущення, що мета Путіна - повалити про-ЄС уряди і замінити їх проросійськими партіями, незалежно від того, в якому політичному спектрі вони знаходяться.

Фінансування Ле Пен

У Франції ця підтримка є фінансовою. Вкрай правий Національний фронт Марін Ле Пен отримав фінансування від російського кредитора і очікує 25 мільйонів євро від інших, щоб оплатити свою президентську кампанію 2017 року.

Ле Пен, найбільш видатний політичний прихильник Путіна в Західній Європі, в даний час за результатами опитування йде другою, і хоча її партія не змогла виграти жоден регіон на грудневих виборах, вона отримала 6,8 мільйонів голосів - більше, ніж будь-коли раніше .

Це показує, що континент рухається в бік політичної перебудови більш сприятливої для Кремля, за словами Костянтина Малофєєва, російського мільярдера, чиї колишні співробітники зіграли важливу роль в революції в Україні і який в даний час виступає за більш тісні зв'язки з правоцентристською Європою.

«Це початок кінця системи», - заявив Малофєєв в Москві.

Брекзіт, Некзіт

Наступною великою ареною для втручання Росії є Сполучене Королівство Великобританії і Північної Ірландії, який буде проводити референдум в червні про те, щоб залишитися в Євросоюзі (Брекзіт). І з наближенням голосуванням, посольство Росії в Лондоні пішло на незвичайний крок, поставивши під сумнів компетенцію обраного лідера своєї держави.

Після того, як прем'єр-міністр Девід Кемерон захищав членство в блоці, зазначивши, що це дозволяє Великобританії бути на чолі реакції Європи на агресію Путіна в Україні, посольство відреагувало через Twitter, заявивши, що втягуючи Росію у дискусію з питання Брекзіта, припускає, що Кемерон «не може виграти суперечку по суті».

Головним прихильником Брекзіта є Sputnik, який нещодавно попередив, що Великобританія постраждає від масових сексуальних нападів, як ті, що відбулися в Кельні, і передували історії про дівчинку Лізу, якщо країна не вийде з ЄС, посилаючись на Найджела Фараго, шанувальника Путіна, який очолює Партію незалежності Великобританії.

Рупор Кремля прийняв подібну тактику в Нідерландах, де виборці відкинули договір про асоціацію ЄС з Україною. Sputnik вітали поразку як крок до «Некзіта» в історії, на основі одного інтерв'ю з регіональним голландським кореспондентом.

Радянський Берлін

«Активна пропагандистська кампанія» Путіна спонукали Великобританію, Данію, Литву й Естонію закликати ЄС прийняти більш надійні заходи протидії, в результаті чого була створена цільова група East StratCom, яка розглядає операцію з дівчинкою Лізою як покарання за успіх Меркель в об'єднанні Європи в питанні санкцій, заявив близький до групи дипломат.

Кремль і МЗС в свою чергу заявили, що єдиний інтерес Росії в цій справі - захист прав етнічних росіян за кордоном. Адвокат сім'ї Лізи не відповів на прохання про коментарі.

Судячи з усього, Ліза, чия сім'я - з колишнього Радянського кварталу Берліна, зникла 11 січня і з'явилася 30 годин потому. Основний мовник Кремля, Перший канал, який дивляться багато з 4-х мільйонів російськомовних в Німеччині, повідомив, що вона сказала своїм батькам, що була викрадена і зґвалтована по дорозі в школу трьома іноземцями. Але слідчі пізніше встановили, що вона провела ніч з другом чоловіком через проблеми в школі.

На той час політичного збитку Меркель вже було завдано.

«Іскра»

«Все, що було потрібно - іскра, щоб все стало відомо», - сказав Генріх Грот, голова лобістської групи російських німців, які допомогли організувати протести в січні. У цих протестах взяли участь близько 30 тисяч осіб.

Грот говорить, що до нього вже підходили з пропозицією про приєднання до ПЕГІДА - руху проти іммігрантів, яке привернуло тисячі на свої мітинги, коли було створено в минулому році, - і що його погляди схожі з анти-європейською партією «Альтернатива для Німеччини», або АдГ. Прибуття більше 1 мільйона біженців і нападу в Кельні та інших містах в новорічну ніч допомогли опустити рейтинг схвалення Меркель до найнижчого рівня за більш ніж чотири роки.

«Європа робить поворот вправо, - сказав Дмитро Абзалов, який консультує Кремль по опозиційним групам в Європі. - І Меркель показала себе слабкою в питанні міграції».

Представник АдГ Крістіан Лют повідомив в електронному листі, що його партія "суворо дотримується" політико-фінансового права Німеччини і не бере ніяких грошей з-за кордону. Але таких запевнень мало, щоб розвіяти підозри щодо намірів Путіна серед керівництва країни.

Офіційний представник із зовнішньої політики Бундестагу від альянсу ХДС/ХСС Юрген Хардт, сказав, що Путін може спробувати приховати свої дії, але ясно, що він скоріше волів би бачити розколоту Європу, ніж об'єднану - і шлях до цієї мети лежить через Берлін.

«Основна логіка в тому, що, коли ви дискредитуєте канцлера Меркель і Німеччину, ви також послабляєте Європу», - сказав Хардт.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?