Гра на пониження: Путін вирішив хитати Україну по-новому
Категорія
Політика
Дата публікації

Гра на пониження: Путін вирішив хитати Україну по-новому

Гра на пониження: Путін вирішив хитати Україну по-новому
Джерело:  online.ua

Україна продовжує боротися за свою зовнішньополітичну суб'єктність. Спроби дестабілізації ситуації, які спостерігаються сьогодні, можуть не тільки спровокувати дострокові парламентські вибори, а й помітно послабити зовнішньополітичні позиції нашої країни.


На третьому році гібридної агресії Росії проти України далеко не всім зрозуміло, що Кремль всіляко зацікавлений в дискредитації нашої країни. Позначаються багаторічне спільне існування Росії і України, нездатність нашої еліти відірватися від вчорашньої метрополії навіть після агресивних проявів імперського російського нутра. Режим Путіна не зумів домогтися військової поразки українських сил такого масштабу, який міг би спровокувати розпад країни, тому зробив ставку на розгойдування ситуації зсередини. І справа не в назві плану або планів (називають їх "Шатун" чи якось інакше), а в усвідомленні того, що існування незалежної від Росії України є для влади РФ проблемою.


Численні фактори - недостатня швидкість перетворень в країні, переважно формальна комунікація влади і громадян, тривожні тенденції в фінансовій сфері, ЖКГ, енергетиці, навіть оприлюднення е-декларацій - роблять Україну особливо чутливою до різних

закликів до протесту як ефективної дії

. Прихильність конспірологічних теорій в різних соціальних групах зростає пропорційно неефективності дій влади. Росія тим часом вміло виявляє слабкі місця українських політиків і робить їм пропозиції, від яких практично неможливо відмовитися тим, хто зацікавлений у дострокових парламентських виборах. При цьому публічно натомість росіяни на цьому етапі нічого не вимагають, їх інтерес - в дезінтеграції України і позбавленні її суб'єктності на міжнародній арені.


Після послідовного

визнання російської агресії Генеральною Асамблеєю ООН

і Міжнародним кримінальним судом для Кремля вкрай важливо продемонструвати свій ексклюзивний вплив в Україні. Там намагаються продавити ситуацію на свою користь з прицілом на нові зовнішньополітичні торги, здатні початися після інавгурації Дональда Трампа. Не варто забувати, що Україна є не тільки ключем до посилення російського впливу на пострадянському просторі, а й показовим прикладом для держав Центральної Європи.


Читайте також

:

Укра

їну більше не нагодують "печеньками" від соратника Путіна: плюси і мінуси перемоги Трампа


Розхитування ситуації в Україні послаблює її позиції в діалозі з Європейським Союзом. Офіційний Київ почав дозволяти собі нагадувати про виконані зобов'язання для отримання безвізового режиму, який продовжує залишатися в тумані невизначеності. Лунають гучні політичні обіцянки європейських чиновників, але визначеності все ще немає. Для Росії максимально гучна сварка з приводу безвіза, який демонструє, перш за все, взаємну зацікавленість України та ЄС, - відмінний подарунок, який розширює її простір можливостей. Ситуація в міжнародних відносинах вступає в період турбулентності, і Кремль має намір використовувати її максимально.


Перемога Дональда Трампа на президентських виборах в США помітно підбадьорила команду Путіна, яка розраховує змінити тональність у переговорах з Вашингтоном. Україна і Сирія залишаються найважливішими темами можливого геополітичного розміну по-російськи, і Кремль зацікавлений в тому, щоб наша країна поставала в максимально невигідному світлі. Відновити колишні страхи американців і посилити їх за допомогою жахливих кадрів з вулиць Києва - завдання, вирішення якого дозволяє застовпити можливість впливу на Україну за Москвою. Якщо ж задумане не вийде, то дискредитація України може призвести до розчарування в ній заокеанського істеблішменту, політична верхівка якого відтепер буде прагматичною.


Що в цій ситуації необхідно української влади? Головне - менше гучних заяв і більше реальних дій, віддавати перевагу передачі інформації дипломатичними каналами перед телевізійними картинками. Демонстрація наявності національних інтересів, консолідуючих владну команду, і здатності їх ефективно захищати. Рецепт здається досить простим, але його втілення в життя не відповідає російським інтересам.


Євген Магда, політичний експерт, спеціально для ONLINE.UA

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?