Путін поставив пам'ятник своїм комплексам: справжні причини появи Володимира в Москві
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін поставив пам'ятник своїм комплексам: справжні причини появи Володимира в Москві

Путін поставив пам'ятник своїм комплексам: справжні причини появи Володимира в Москві
Джерело:  online.ua

Днем народної єдності керівництво Росії замінило річницю Жовтневої революції кілька років тому, щоб давати привід для масових гулянь, звичних співгромадянам на початку листопада. На цей раз 4 листопада відзначили відкриттям пам'ятника Володимиру Великому - київському князю.


Можна тільки уявити, на якому рівні приділяється увага зведенню цього гігантського пам'ятника, якщо його вирішили встановити на Боровицькій площі - в охоронній зоні Кремля як пам'ятника історичної спадщини ЮНЕСКО. Схоже, в Москві сповнені впевненості, що нинішня глава ЮНЕСКО Ірина Бокова (родом з Болгарії) зуміє не допустити санкцій міжнародних культурних організацій проти подібного самоуправства. Адже установка 40-тонного пам'ятника висотою 17,5 - не тільки непроста процедура з інженерної точки зору, але і відповідальний політичний момент.


Про підвищену відповідальність свідчить і той факт, що комісію, що підбирала творців монумента, очолював архімандрит Тихон (Шевкунов), якого називають особистим духівником Путіна. Доклав руку до поставлення фігури Володимира біля стін Кремля через Військово-історичне товариство і міністр культури Росії Володимир Мединський, історичні погляди якого викликають щось середнє між панікою і зневагою в академічних колах. Але це не завадило взяти участь в церемонії відкриття пам'ятника Володимиру Путіну і патріархові РПЦ Кірілу.


Читайте також: Маленький

Володимир: Акунін хльостко висловився про путінську Росію


Російський президент «порадував» потужним «історичним відкриттям», назвавши князя Володимира «духовним засновником держави Російської». Причини подібного пересмикування історичних фактів свого часу чудово пояснила російський дослідник Лілія Шевцова, майже два роки тому

відзначивши в своїй колонці для «Нового времени»

: «Росія через всіх своїх царів, генсеків, пострадянських лідерів вела літочислення від Києва. Ви, українці, забираєте Київську Русь, розумієте? Ви забираєте у росіян тисячолітню легітимацію християнства і російської держави. І все це важливіше, ніж Росія експансіоністська». Тому Путіну довелося на час відсунути на задній план улюблених історичних персонажів - Івана Грозного, Петра Великого, Сталіна, щоб перетягнути на російський бік Володимира Великого.


Переконаний, що на думку господаря Кремля гра варта свічок, оскільки дозволяє підтримувати в суспільстві підвищений інтерес до теми Криму (на цей раз - через християнські цінності і фігуру Володимира Хрестителя), перетягнути в російський пантеон одного з найбільш авторитетних київських князів і продовжувати насичувати суспільство уявленнями про «велику Росію».


Але насправді безглузда фігура Володимира біля стін Кремля - ​​це демонстрація комплексів Володимира Путіна, який так і не впорався з завданням підпорядкування України Росії, але втратив довіру Заходу. Росії набагато простіше витратити 40 тонн бронзи на велетенську постать князя, який не мав ніякого відношення до Москви (її не існувало під час його життя), ніж створити власний ефективний історичний міф і підвищити свій авторитет на міжнародній арені цивілізованими методами. Кремль в цьому питанні, як і в багатьох інших, вважає за краще брати голосом і грошима, тому в світлі останніх міжнародних подій можна очікувати появи у російського МЗС або Міноборони пам'ятника Хафез Асаду - покійному лідеру Сирії.


Євген Магда, політичний експерт, спеціально для ONLINE.UA

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?