Скандал: українську групу не пустили до Польщі
Категорія
Шоу-бізнес
Дата публікації

Скандал: українську групу не пустили до Польщі

Скандал: українську групу не пустили до Польщі
Джерело:  online.ua

Українську групу Ot Vinta не пропустили  до Польш і через нібито "загрозу державному ладу і громадській безпеці" сусідньої країни.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву голови Об'єднання українців у Польщі Петра Тими в Facebook.


"У пояснювальній записці (польської прикордонної служби - Ред.) зазначено, що група є "загрозою для державного ладу та громадського порядку ", - пише Тима.


Вранці 3 липня група Ot Vinta повинна була дати концерт у Варшаві в рамках фестивалю Plac Defilad, а перед цим групі було заборонено виступати на фестивалі, організованому Об'єднанням українців у Польщі "Ніч на Івана Купала" 2 липня в Перемишлі. Тоді концерт групи був скасований за наполяганням місцевої організації уболівальників футбольного клубу "Полонія", представники якого звинуватили музикантів у "просуванні бандерівської ідеології".


Представники Об'єднання українців у Польщі вважають, що останнє рішення польської влади нагнітає антиукраїнську істерію в польському суспільстві.


Тима також нагадує, що "в минулому році пройшла хвиля руйнування" невідомими "українських пам'яток у Польщі, в тому числі на військовому кладовищі в Пикуличах, що знаходиться від опікою Ради охорони пам'яті боротьби і мучеництва".


"Комусь дуже хочеться ... щоб в польсько-українських відносинах не було спокою. І щоб між Республікою Польща та Україною підтримувався стан перманентного напруження, щоб перешкодити розвитку добросусідських відносин", - підкреслює голова Об'єднання українців у Польщі.


На його думку, «провокування чергової хвилі ненависті до українців» покликане вдарити по тісній співпраці НАТО з Україною напередодні саміту НАТО в Варшаві 8-9 липня.


"Мова йде також про те, щоб продемонструвати світу, що східний фланг НАТО не посилює, а послаблює (НАТО - ред.), Що відбувається нібито наростаючий польсько-український і польсько-литовський конфлікт", - сказано в заяві Об'єднання українців у Польщі.


У той же час письменник Андрій Бондар у своєму Facebook також прокоментував подробиці ситуації: «Українці Перемишля запросили нас на свято Купала 2 липня, але мер міста, миттєво відреагувавши на загрози місцевих ультрас спалити сцену, переконливо рекомендував організаторам фестивалю не запрошувати групу OT VINTA. Мовляв, сил місцевої поліції не вистачить, щоб забезпечити безпеку учасників фестивалю і не варто провокувати поляків присутністю «УПівських» піарників. Свято Купала було скасоване», - написав Бондар.


«Однак Спільнота Солідарності з Україною вирішила запросити OT VINTA в Варшаву на одну з головних сцен міста. Ми рушили в дорогу. Офіційний лист від Люблінського консулату мав допомогти нам швидко і легко пройти кордон. Так і сталося на українській стороні. А ось поляки почали робити щось незрозуміле. Після зняття відбитків пальців і перевірки документів нас відвели в приміщення з тісним кабінетиком, де вже було чоловік 7 і протягом дев'яти годин викликали по одному і заповнювали бланки», - пише Бондар.


«Згодом нам пояснили, що прийшов наказ від МВС Польщі не пропускати нас через кордон. Крім того, з'явилася загроза депортації та анулювання п'яти річних шенгенських віз. Пощастило, що прикордонники виявилися людьми хорошими. Після перегляду пари-трійки наших кліпів вони стали добрішими, але наказ є наказ. І ось ми повертаємо додому. У мене питання, мабуть, до Дещиці (посол України в Польщі Андрій Дещиця - Ред.). Що робити далі? У нас концерт у Дубичах-Церковних 16 липня. Чи не скасують нам візи за другу спробу потурбувати територію братської країни?», - пише Бондар.


Як повідомляв ONLINE.UA, польська поліція пред'явила звинувачення в порушенні права публічного сповідання релігійного культу групі з 23 поляків, які напали на хід українців після панахиди за загиблими січовим стрільцям, похованим у Перемишлі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?