Відпочинок на травневі: куди поїдуть і скільки платитимуть українці
Категорія
Економіка
Дата публікації

Відпочинок на травневі: куди поїдуть і скільки платитимуть українці

Відпочинок на травневі: куди поїдуть і скільки платитимуть українці
Джерело:  online.ua

Потік українських туристів, що виїжджають за кордон на травневі свята, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросте на 20-25%. Такі оцінки озвучили опитані ONLINE.UA туристичні фірми і страховики.
Куди поїдуть на травневі


«За попередніми оцінками, цього року на чверть більше туристів вирушить на травневі свята відпочивати на пляжах Туреччини і Єгипту», - повідомили ONLINE.UA в прес-службі туристичної компанії PegasTouristik.


«Уже можна говорити про 20-процентне зростання продажів туристичних страховок на травневі свята в порівнянні з минулим роком», - оцінив ситуацію голова правління страхової компанії «Європейське туристичне страхування» Мирослав Бойчин.


І хоча, за словами президента Асоціації лідерів турбізнесу України Олександра Новиковського, частина виїжджаючих українців все ж поїде за кордон не відпочивати, а працювати, потік туристів в цьому році збільшився. «Поки важко оцінити наскільки, адже продажі путівок на травневі свята тривають. Але можна сказати, куди українці їдуть відпочивати. В основному це Туреччина, Єгипет і «недорогі» для відпочинку країни Європи: Угорщина, Чехія, Польща, Болгарія, Литва, Латвія і Словаччина», - розповів він.


Попитом користуються також екскурсійні автобусні тури Європою. «Це недорого (від 50 євро за тур), і можна одразу відвідати кілька європейських країн», - каже директор львівської турфірми "Море турів" Ірина Крутій. За її словами, всі місця в таких турах були викуплені ще два тижні тому, хоча попит на них до цього часу досить високий.



Чому обирають Туреччину


Основною причиною зростання потоку виїзного туризму експерти називають стабілізацію курсу гривні і відносне затишшя на сході країни. «Крім того, в порівнянні з 2013-м, подешевшав відпочинок в Єгипті і Туреччині. Туроператори знижують ціни, сподіваючись залучити туристів і за рахунок зростання кількості відпочиваючих в майбутньому заробити», - вважає Мирослав Бойчин.


У прес-службі PegasTouristik підтвердили, що ціни на відпочинок в цих країнах знизилися в порівнянні з 2013-м, в середньому на 10%. «Сьогодні тиждень відпочити в гарному готелі Єгипту можна, в середньому, за $300, в Туреччині - за $400», - повідомили в компанії.


Вартість відпочинку в цих країнах може трохи подорожчати, якщо ліміти з обов'язкового медичного страхування туристів піднімуть з $15-20 тис. до 30 тис. євро, як при виїзді до країн ЄС. Перспектива впровадження обов'язкового мінімального страхування для туристів обговорюється в Україні третій рік, і цього року туроператори і страховики до неї повернулися знову. Але експерти вважають, що, навіть якщо таке нововведення буде зроблено, вартість відпочинку від цього виросте незначно - всього на 3-4 центи. «Навіть при збільшенні страхової суми з $10 тис. до 30 тис. євро ціна страховки не виросте в три з гаком рази, оскільки середня ціна збитку по таких країнах, як Туреччина і Єгипет, істотно не зміниться, а виплати повної страхової суми зустрічаються вкрай рідко. Тож серйозного подорожчання очікувати не варто», - вважає директор департаменту особистих видів страхування компанії «Домінанта» Оксана Голеншина.


В Одесі, як в Європі


Ті, кому місць в екскурсійних автобусах не дісталося, а відпочинок на зарубіжних пляжах все ще недоступний за ціною, обирають туристичні маршрути України. За словами Олександра Новиковського, основні туристичні напрямки всередині країни не змінилися: «На травневі це, в основному, Одеса і південні регіони України, Карпати, Львів і Київ».


Зростання інтересу до відпочинку всередині країни відзначають і страховики. За оцінками Мирослава Бойчина, продажі туристичних страховок екскурсійним групам, які подорожують Україною, виростуть в травні на 50-60% в порівнянні з минулим роком. «Але в порівнянні зі страхуванням зарубіжних поїздок, внутрішні туристи страхуються нечасто (не більше 0,5% від всіх виїжджаючих за кордон туристів). Багато хто вважає, що можуть самостійно вирішити питання медичної допомоги в Україні. Купують поліси, в основному, колективи під час будь-якого екстремального виду відпочинку. Також часто страхуються дитячі групи під час екскурсій або відпочинку без батьків», - повідомили в прес-службі польської групи PZU в Україні.


Туроператори відзначають, що вартість тижневого відпочинку, наприклад, у Львові, Києві чи Одесі останнім часом така, що за аналогічну суму можна відпочити і в деяких країнах Європи. «У Болгарію, наприклад, якщо без харчування, можна поїхати за 100-150 євро з людини. У Карпатах і Одесі з такими ж умовами відпочинку ціна буде не менше», - каже Ірина Крутій. Тому українці часто вважають за краще поїхати в Болгарію, ніж в Одесу: за однакової вартості відпочинку сервіс в цій країні все ж вище, ніж в Україні, констатують туроператори.


Тетяна Павлюченко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?