Офшорний скандал: у Гонтаревої знайшли зв'язок із російським капіталом
Категорія
Україна
Дата публікації

Офшорний скандал: у Гонтаревої знайшли зв'язок із російським капіталом

Офшорний скандал: у Гонтаревої знайшли зв'язок із російським капіталом
Джерело:  Вihus.info

Глава Національного банку України Валерія Гонтарева до цієї посади була бізнес-партнером російського чиновника.
Така інформація з'явилася у витоку документів панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, яка спеціалізується на реєструванні офшорних компаній, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на програму "Наші гроші" (ЗІК) і Вihus.info.
Секторальні санкції США і ЄС проти Росії припинили спільний бізнес Гонтаревої з російським державним фінансистом, який позичав їй десятки мільйонів гривень.
На початку 2016 року голова Національного банку України Валерія Гонтарева акцентувала: в Україні немає російських банків. Є українські банки з російським капіталом.
«Якщо буде рішення РНБО щодо цих банків, щодо санкцій, ми будемо його виконувати», - підкреслила Гонтарева.
Для того, щоб компанія самої Гонтаревої - Фінансова група ICU - розірвала відносини з російським капіталом і російськими чиновниками, теж знадобилися санкції. Але не РНБО, а США і ЄС.
Фінансова група ICU, яку очолювала Гонтарева з 2007 року до переходу в НБУ, створена в 2006 році. Складається з КУА «Інвестиційний капітал Україна», однойменної інвестиційної компанії і банку Авангард (з 2013 року). Співзасновником КУА «Інвестиційний капітал Україна» з моменту заснування був чоловік Гонтаревої Олег. Зараз головна юридична особа групи оформлена на компанію ICU holdings limited (Британські Віргінські острови).
Згідно з документами Mossack Fonseca і Національного банку України, ICU мала тісні відносини з заступником голови Зовнішторгбанку Росії (ВТБ) Юрієм Соловйовим. Фактично чверть ICU недавно належала дружині Соловйова, а офшорні компанії під управлінням ICU отримували позики від офшору Соловйова.
Юрій Соловйов з 2008 р по 2011 рік очолював "ВТБ капітал" і був віце-президентом банку ВТБ. З травня 2011 року обіймає посаду першого заступника президента банку ВТБ. Живе в Лондоні. ВТБ - другий за величиною активів банк Росії, перший за розміром статутного капіталу. Заснований в 1990 році. Мажоритарний власник - уряд Російської Федерації.
Так в грудні 2013 року офшор Соловйова Quillais Equities видав позику в 10 мільйонів доларів офшору Keranto Holdings Ltd (BVI). Гроші перерахували на рахунки Keranto в кіпрській "дочці" ВТБ - RCB Cyprus. В угоді про позику зазначено поштову адресу Keranto. Вона повністю збігається з центральним офісом групи ICU в київському бізнес-центрі Леонардо. Угоду супроводжує Дмитро Недєльчев, який на сайті ICU значиться як фахівець з операційного управління та член інвестиційного комітету.
Точно встановити дату, коли російський державний фінансист стає не тільки позичальником, а співвласником ICU, неможливо. Однак в першому ж розкритті структури власності банку Авангард в січні 2014 року видно, що Авангард належить ICU через Westal Holdings Ltd. А чверть ICU Holdings Limited (22,74%) належить Cordova Management Ltd. Власниця Cordova Management - Улютіна Г.А. (Росія, Москва) - має таку ж частку в ICU, як і сама Гонтарева. Ще по 22,74% в керуючих партнерів - Костянтина Стеценка і Макара Пасенюка.
Галина Олегівна Улютіна - дружина вищезгаданого Юрія Соловйова.
Санкції США і ЄС, хоча і поширюються на українську філію ВТБ, жодним чином не позначилися на її роботі. За словами Валерії Гонтаревої, в українському ВТБ посилений моніторинг, проте ніяких претензій до банку в НБУ немає. Крім того, глава Нацбанку зазначила значні суми коштів, які російський банк влив в українську філію.
Нагадаємо, журналісти-учасники проекту "Панамський архів" знайшли в документах офшорне досьє на 12 колишніх і діючих президентів і прем'єрів, 128 політиків з Євросоюзу, Бразилії, Китаю, України, Сербії, Азербайджану та інших країн, при цьому розслідування ще тривають.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?