Скандал: в Україні зник страховик, який винен людям понад 50 млн
Категорія
Економіка
Дата публікації

Скандал: в Україні зник страховик, який винен людям понад 50 млн

Скандал: в Україні зник страховик, який винен людям понад 50 млн
Джерело:  online.ua

На українському ринку страхування життя розгорається гучний скандал - одна з компаній зникла і може залишити своїх клієнтів без виплат на суму понад 50 млн грн. ONLINE.UA дізнався подробиці.
Українські клієнти і регулятор не можуть знайти компанію зі страхування життя «Екко». Про це ОNLINE.UA повідомили в Національній комісії з регулювання ринків фінансових послуг. На запит видання в «Екко» також не відповіли.
«Клієнти цієї компанії ще в лютому почали масово скаржитися нам на те, що не можуть знайти її. На початку березня ми направили керівництву і акціонерам «Екко» офіційне запрошення зустрітися, щоб обговорити ситуацію. Але вони нам не відповіли і на зустріч не прийшли», - розповів член Нацкомфінпослуг Денис Ястреб. У комісії не виключають, що акціонери страхової компанії вирішили піти «по-англійськи», не розрахувавшись з клієнтами, яких у «Еко» - майже дві тисячі. «Серед них є і дуже відомі люди, хоча останнім часом через проблеми в компанії багато страхувальників розірвали з нею договори», - на умовах анонімності повідомив ОNLINE.UА керівник однієї зі страхових компаній. Практично всі клієнти «Екко» уклали з нею «довгі» договори накопичувального страхування, які передбачають збереження і накопичення коштів протягом декількох років.
І перший, і сьомий
«Екко» - перша компанія, створена іноземним інвестором на українському страховому ринку. Вона була зареєстрована в 1994 році австрійською фірмою «ЕССО Versicherungsmakler Ges.m.b.H.», що належить бізнесменові Якобу Куессу. До 2013 року компанія входила в топ-15 найбільших страховиків життя України за обсягом зібраних премій, але за останні два роки втратила свої позиції. Це пов'язано з конфліктом між акціонерами страховика, що розгорівся в 2014 році.
Згідно з постановою Вищого госпсуду у справі № 910/21622/14, влітку 2014 року керівництвом компанії «Екко» був укладений договір обміну акціями, за яким власником контрольного пакета акцій (61,8%) на суму близько 17 млн ​​грн стало підприємство «Альфавін Сек'юрітіз». Раніше ця частка акцій належала опосередковано Якобу Куессу. Тому він з договором обміну не погодився і вирішив через суд повернути свої акції. Але судитися йому довелося одразу з декількома компаніями, позаяк «Альфавін Сек'юрітіз» розпорошила отриманий пакет акцій «Екко» між іншими фірмами.
Сьогодні у «Екко» є сім акціонерів, серед яких найбільші - ТОВ «Альфа Брогер Г.М.Б.Х.» (39,9% акцій) і Якоб Куесс (33,81%).
Покотилися вниз
За даними Нацкомфінпослуг, наприкінці 2015 року війна між акціонерами «Екко» припинилася. Було обрано нове керівництво страховика. Головою правління стала Наталя Лисенко. Але мир, що настав, уже не врятував страховика, який пережив за останні два роки численні судові позови і публікації зі взаємними звинуваченнями акціонерів.
«У компанії все було добре, поки вона належала австрійцям, але тепер про неї такого сказати не можу», - стримано прокоментувала ситуацію голова правління Aegon Life Ukraine Ніна Гузей. За даними регулятора, на кінець 2015 року зобов'язання «Екко» становили 50,6 млн грн, а резерви - всього 50,5 млн грн. Виплати компанії за минулий рік склали майже 27 млн ​​грн, в тому числі 8 млн грн викупних сум. А отримані нею платежі були майже в чотири рази менше виплат - всього 7,7 млн ​​грн.
«В кінці минулого року компанія почала затримувати людям виплати, відмовлялася платити. Почалося зростання скарг на неї», - розповідає Денис Ястреб. За його словами, якщо в 2014 році на «Екко» до комісії надійшло всього 3 скарги, то в 2015-му - вже 22, а за перший квартал 2016 року - майже сотня. Інспектори Нацкомфінпослуг склали на страховика в минулому році 10 актів і виписали три штрафи. Також під тиском регулятора страховик виплатив 1,2 млн грн клієнтам, які поскаржилися на нього до комісії.
У регулятора є план
Але цих заходів було явно недостатньо, щоб врятувати гроші страхувальників, вважає член комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Верховної Ради нардеп Максим Поляков. «Комісія повинна була діяти рішучіше, адже про проблеми в «Екко» було відомо давно. Регулятору потрібно було ввести тимчасову адміністрацію або звернутися в правоохоронні органи, щоб заблокувати можливість виведення з компанії активів кимось із акціонерів», - вважає він. У Нацкомфінпослуг вважають, що держорган не може втручатися в конфлікт акціонерів, обираючи чийсь бік. «А інших приводів застосовувати заходи до «Екко» не було, оскільки звіти компанія здавала вчасно, скарг на неї в 2014 році і першій половині 2015 го майже не було, а за даними звітів, справи у неї йшли добре», - говорить Денис Ястреб.
Перевірити ж фінансову компанію без приводу комісія в останні пару років не може через запроваджений урядом мораторій на перевірки бізнесу - для позапланової інспекції потрібні вагомі підстави і дозвіл Державної регуляторної служби (ГРС). «З огляду на ситуацію, що склалася, в «Екко» ми звернулися за таким дозволом і чекаємо на позитивну відповідь. Якщо не отримаємо її, то готуємо план «Б», про який заздалегідь не хотілося б розповідати, оскільки він повинен бути сюрпризом для акціонерів цього страховика», - повідомив Денис Ястреб.
Якщо жоден з планів регулятора не спрацює, то висока ймовірність, що в кінці квітня «Екко» анулюють всі ліцензії.
Удар по іміджу
Скандальне зникнення страховика - удар по іміджу всього ринку страхування життя. «Звичайно ж, це вплине на роботу інших компаній, але не так сильно, як могло б бути раніше», - вважає голова правління компанії зі страхування життя «Юпітер» Руслан Васютін. За його словами, за роки кризи люди настільки зневірилися в фінансових інструментах і компаніях, що довіряють тільки продавцям, яких знають особисто.
Щоб нівелювати удар по іміджу, інші страховики життя могли б купити у «Екко» страховий портфель, тим самим забравши до себе її клієнтів, вважають деякі експерти. «Покупки і злиття страховиків в результаті банкрутства або неплатоспроможності слабших компаній і їх поглинання сильнішими гравцями відбуваються у всьому світі», - говорить член правління компанії «МетЛайф» Інна Бєлянська. Але в Україні зробити це майже неможливо. Особливо, якщо мова йде про зниклу компанію, позаяк на подібну операцію необхідна згода не тільки обох страхових компанії (тієї, яка передає портфель і тієї, яка забирає його), а й кожного клієнта.
Що робити клієнтам?

Багато клієнтів «Екко» сьогодні навіть не знають, що їх страховик зник. Член Нацкомфінпослуг Ольга Гурбич вважає, що люди повинні бути проінформовані, щоб діяти паралельно регулятору. «Ситуацію ще можна виправити, якщо акціонери вийдуть на зв'язок з нами. Але ми не можемо цього гарантувати, тож радимо клієнтам «Екко» все листування з цією компанією вести за допомогою «Укрпошти», відправляючи туди листа з повідомленням про вручення для того, щоб були письмові докази їх звернень за виплатами», - говорить вона.
Також Гурбич порадила страхувальникам, які бажають повернути гроші з «Екко», звертатися до суду, тому що у зниклого страховика можуть зберегтися діючі депозитні рахунки в банках, які за рішенням суду можуть бути арештовані для подальших виплат.


Тетяна Павлюченко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?